فهرست مطالب

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا غلام نیا، سید محمد شریف محسنی، سید رضا روحانی، سید میثم امام جمعه، رضا سعیدی صفحات 1-8
    زمینه و اهداف

    رویکرد کنشگرایانه موجب ایجاد محیط ایمن، کاهش حوادث، افزایش بهره‌وری و صیانت از نیروی کار می‌شود. هدف مطالعه بررسی فرهنگ ایمنی و ارتباط آن با حوادث کاری و ارایه راهکارهای ارتقاء فرهنگ ایمنی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها: 

    مطالعه از نوع توصیفی-پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری، کارکنان بخش عملیاتی و نگهداری خط سه شرکت بهره‌برداری مترو بودند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه فرهنگ ایمنی است و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مقدار 0/7 محاسبه شده و روایی پرسشنامه نیز از طریق محتوا تایید شد. داده ها با SPSS 22 تحلیل و ارزیابی شد. همچنین ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها:

     به لحاظ سابقه کاری 50/4% از افراد سابقه کمتر از 10 سال داشتند و 5% دچار حادثه شده‌اند. نمره کل فرهنگ ایمنی 3/45 از 5 محاسبه شد. بیشترین و کمترین همبستگی به ترتیب تعهد مدیریت با 0/949 و الویت به ایمنی با 0/156 بدست آمد. سطح تبادل اطلاعات، محیط کار و فرهنگ ایمنی در وضعیت نامطلوب قرار دارند. میانگین نمره فرهنگ ایمنی بر حسب متغیر سابقه کار اختلاف وجود دارد و برحسب داشتن یا نداشتن سابقه حادثه اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد.

    نتیجه‌گیری:

     وضعیت فرهنگ ایمنی مثبت ارزیابی گردید. تعهد مدیریت از مهم‌ترین عوامل موثر بر فرهنگ ایمنی است و الویت به ایمنی، تبادل اطلاعات و محیط کار به عنوان عامل اصلی در کاهش نمره فرهنگ ایمنی شناسایی گردید. در ارتقاء فرهنگ ایمنی، برقراری نظام پیشنهادات ایمنی مستقل بدور از تهدید و تنبیه، معرفی افراد برتر ایمنی برای تحلیل فنی و مشارکت در جلسات ایمنی موثر می‌باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، رفتار، حوادث، اقدامات کنترلی، مترو
  • معصومه میرگلو بیات، محتشم غفاری، سکینه رخشنده رو صفحات 9-19
    زمینه و اهداف

     تقویت و بهبود خودکارآمدی در میان کارکنان در ارتقا هر چه بیشتر سلامت روان و کاهش علایم روانشناختی در دروه‌ی شیوع بیماری کرونا موثر است. لذا این مطالعه با هدف ارتباط بین علایم روانشناختی و خود کارآمدی کارکنان ستاد وزارت بهداشت در پاندمی کووید -19 انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش ازنوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی در سال 1399 در میان 330 نفر از کارکنان ستادی وزارت بهداشت انجام گرفت. نمونه‌گیری به صورت تصادفی طبقه‌ای انجام شد. داده‌ها با استفاده پرسشنامه سلامت عمومی و خودکارآمدی و به صورت آنلاین جمع آوری شدند. تحلیل داده‌ها با استفاده از  SPSS16انجام شد. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها: 

    افسردگی (9/04 ± 10/39) بیشترین و ترس مرضی (3/75 ±3/20) کمترین نمره را در میان علایم روانی داشتند. وضعیت کارآمدی کارکنان خوب ارزیابی شد. میان علایم روانی با متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، وضعیت استخدامی و تعداد فرزندان تفاوت معناداری وجود نداشت و با متغیرهای میزان درگیری با کرونا، سن، سطح تحصیلات و سابقه خدمت تفاوت معنادار بود. ارتباط همه علایم روانی با خود کارآمدی معنادار و معکوس بود. مدل رگرسیونی نشان داد، متغیرهای حساسیت در روابط متقابل، سن، افسردگی، پرخاشگری و ترس مرضی بر روی هم 38 درصد تغییرات خود کارآمدی را پیش‌بینی می‌کنند.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به همبستگی منفی میان خود کارآمدی با علایم روانی و پیش‌بینی کننده خود کارآمدی توسط علایم روانی، برگزاری کلاس‌های آموزشی، روش‌های مقابله‌ای و آموزش مهارت‌های خود کارآمدی می‌تواند در ارتقاء سلامت روان و خودکارآمدی کارکنان مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: علائم روانشناختی، خودکارآمدی، وزارت بهداشت، کووید-19
  • رضا غلام نیا، فاطمه امیرسالاری فرد، شکوه السادات خالو، رضا سعیدی صفحات 20-29
    زمینه و اهداف

     انگیزه کارکنان برای انجام وظایف شغلی در حالت ایمن نقش مهمی در کاهش ریسک حوادث شغلی در صنعت ساخت و ساز دارد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی، وزن‌دهی و اولویت‌بندی عوامل و مولفه‌های موثر بر انگیزش بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست (HSE) در صنعت ساخت و ساز انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     ابتدا فهرست اولیه عوامل و مولفه‌های بالقوه موثر بر انگیزش HSE از طریق بررسی پیشینه تحقیق و مصاحبه‌های حضوری با خبرگان (کارشناسان HSE و متخصصین دانشگاهی) تهیه گردید و با استفاده از تکنیک دلفی فازی عوامل و مولفه‌های حایز اهمیت مشخص شد. سپس وزن‌دهی و رتبه‌بندی این عوامل بر اساس سه معیار هزینه، اثربخشی و قابلیت اجرا به روش فرآیند تحلیل شبکه‌ای (ANP) با استفاده از نرم‌افزار Super Decision انجام شد.

    یافته‌ها: 

    فاکتورهای سازمانی، فاکتورهای فردی، فاکتورهای مدیریتی، دانش ایمنی و جو ایمنی به عنوان عوامل اصلی موثر بر انگیزه HSE تعیین شدند و مهم‌ترین عوامل، فاکتورهای مدیریتی، دانش ایمنی و فاکتورهای سازمانی به ترتیب با وزن 0/27، 0/25 و 0/22 بودند. اولویت‌بندی مولفه‌های موثر بر انگیزش HSE در صنعت ساخت و ساز با روش ANP نشان داد که مولفه‌های با اولویت بالاتر تنها مربوط به فاکتورهای مدیریتی نیست و ترکیبی از اقدامات نظیر افزایش آگاهی نسبت به مخاطرات موجود، برگزاری مانورهای عملیاتی، تعهد مدیریت به مسایل HSE و منصفانه بودن تشویق و تنبیه می‌تواند در ارتقاء انگیزه HSE در کارکنان صنعت ساخت و ساز اثربخش‌تر باشد.

    نتیجه‌گیری:

     بکارگیری نتایج شناسایی و اولویت‌بندی عوامل موثر در ایجاد انگیزه HSE در کارکنان صنعت ساخت و ساز و تمرکز بر روی مولفه‌های مربوط به دانش ایمنی، فاکتورهای مدیریتی و فاکتورهای سازمانی می‌تواند اثربخشی برنامه‌های مدیریت HSE در این صنعت را ارتقاء دهد.

    کلیدواژگان: انگیزه HSE، روش دلفی فازی، صنعت ساخت و ساز، فرآیند تحلیل شبکه ای
  • مسعود اعتمادیان، علی محمد مصدق راد، محمدجواد سلیمانی، سید پوریا هدایتی صفحات 30-45
    زمینه و اهداف

    مدیریت حرفه‌ای نقش کلیدی در افزایش بهره‌وری بیمارستان‌ها دارد. برنامه جانشین‌پروری مدیران، فرایند شناسایی، آموزش و توسعه افرادی با توانایی‌ها و شایستگی‌های لازم برای تصدی مشاغل مدیریتی کلیدی سازمان است که موفقیت بلندمدت سازمان را تضمین می‌کند. تعهد و حمایت مدیران ارشد بیمارستان پیش‌نیاز موفقیت برنامه جانشین‌پروری مدیران است. هدف مطالعه حاضر، شناسایی ویژگی‌های مدیر جانشین پرور در بیمارستان بود.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش موردی به صورت کیفی در سال 1397 در بیمارستان‌ فوق تخصصی هاشمی‌نژاد شهر تهران انجام شد. جامعه پژوهش شامل مدیران و کارکنان این بیمارستان بود. نمونه‌گیری به صورت هدفمند و با حداکثر تنوع آغاز شد و تا اشباع داده‌ها ادامه یافت (45 نفر). از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و بررسی مستندات برای جمع‌آوری داده‌ها استفاده شد. از روش تحلیل موضوعی با کمک نرم افزار MAXQDA برای تحلیل داده‌ها استفاده شد. ملاحظات اخلاقی نظیر رضایت آگاهانه شرکت کنندگان در پژوهش، حفظ محرمانگی اطلاعات و بی‌طرفی پژوهشگران در این پژوهش رعایت شد.

    یافته‌ها:

     چهارده ویژگی مدیران جانشین‌پرور شناسایی و در سه مضمون اصلی ویژگی‌های ارزشی، روانشناختی و رفتاری گروه‌بندی شدند. ویژگی‌های ارزشی مدیر شامل نداشتن حب مقام، صداقت، کرامت انسانی و اعتماد متقابل؛ ویژگی‌های روانشناختی شامل تاب‌آوری، آینده‌نگری، خوش‌بینی، خودکارآمدی و منفعت طلبی سازمانی و ویژگی‌های رفتاری شامل شفافیت ارتباطی، مشارکت سازمانی، حمایت مدیریتی، شایسته سالاری و ثبات مدیریتی، فرایند جانشین‌پروری را تسهیل می‌کنند. 

    نتیجه‌گیری:

     سیاستگذاران و مدیران ارشد نظام سلامت باید تقویت و توسعه این ویژگی‌های ارزشی، روانشناختی و رفتاری را در مدیران سازمان‌های بهداشتی و درمانی به‌منظور نهادینه‌سازی برنامه جانشین‌پروری مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: مدیر، کارکنان، جانشین پروری، بیمارستان، مطالعه موردی
  • زهره دوستی، حمزه علی جمالی، فاطمه دهقان بنادکی صفحات 46-56
    زمینه و اهداف

      بعضی از فاضلاب‌های صنعتی حاوی ترکیبات فنلی بالا هستند، به طوری که حذف این ترکیبات با کمک تصفیه زیستی امکان پذیر نیست. فرایند فنتون به دلیل سهولت ساخت و بهره برداری در مقیاس‌های مختلف و ملاحظات اقتصادی، مناسب شناخته شده است. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات متغیرهای مستقل بهره‌برداری در اکسیداسیون کل فنل توسط فنتون و بهینه‌سازی آنها بود.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی و در یک راکتور به حجم 5/1 لیتر از جنس پلکسی گلاس انجام شد. نمونه‌های فاضلاب از یک کارخانه استخراج روغن زیتون تهیه شد. متغیرهای مستقل فرایند شامل نسبت H2O2/Fe2+، pH و زمان واکنش بود که هر یک از آنها در پنج سطح مورد مطالعه قرار گرفتند. طراحی آزمایش‌ها به روش طرح مرکب مرکزی با استفاده از نرم‌افزارDesign Expert 7  انجام شد. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد که اثرات اصلی، متقابل و توان دوم هر سه متغیر مستقل شامل pH، زمان واکنش و نسبت H2O2/Fe2+  در حذف کل فنل موثر است. بیشترین تاثیر مربوط به اثر توان دوم نسبتH2O2/Fe2+ و کمترین تاثیر مربوط به اثر توان دوم pH بود. در شرایط بهینهH2O2/Fe2+ برابر 8، pH برابر 2/8 و زمان واکنش 67 دقیقه، راندمان حذف ترکیبات فنلی 70/4% بود.

    نتیجه‌گیری: 

    با استفاده از فرایند اکسیداسیون فنتون به‌عنوان پیش‌تصفیه می‌توان غلظت آلاینده‌های سمی و مقاوم به تجزیه زیستی مانند ترکیبات فنلی را کاهش داد و خصوصیات تجزیه پذیری اینگونه فاضلاب‌ها را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: فاضلاب صنعتی، ترکیبات فنلی، اکسیداسیون فنتون، روش سطح پاسخ
  • مهرداد پویانمهر، انیسه سرمدی صفحات 57-69
    زمینه و اهداف

     بیماری ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یک بیماری خطرناک ویروسی با احتمال بروز سرطان‎های بدخیم تناسلی می‎باشد. میزان واکسیناسیون علیه ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در ایران بسیار پایین است و برنامه‎ای برای واکسیناسیون HPV وجود ندارد. این مطالعه برای ارزیابی آگاهی و نگرش در مورد HPV ، باورهای بهداشتی نسبت به واکسیناسیون HPV فواید، موانع و قصد توصیه واکسیناسیون HPV برای دختران و پسران انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     طرح مطالعه با استفاده از یک پرسشنامه‎ مقطعی توصیفی در چهار بخش؛ سنجش دموگرافیک، آگاهی، نگرش و منابع اطلاعات برای 500 نفر از دانشجویان دختر‎ و پسر در مراکز آموزش عالی استان درسال 1400 انجام شد. روایی پرسشنامه توسط اساتید هییت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ تایید شد. تحلیل داده ها با روش رگرسیون لجستیک و فاصله اطمینان 95٪ با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه18 انجام گرفت. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها:

     تفاوت معنی داری در آگاهی و نگرش افراد مشارکت کننده در پژوهش به ترتیب بر اساس جنسیت در زنان با 36/4%، مقاطع تحصیلات تکمیلی در زنان با 16/84% و رشته‌های تحصیلی وابسته به علوم پزشکی با 30/25% دیده شد (P<0/05).

    نتیجه‌گیری:

     اگرچه هنوز برنامه‌ای به منظور واکسیناسیون  HPV در دانشگاه‌ها ارایه نشده است، اما ترویج دانش عمومی در ‎مورد واکسیناسیون HPV بین زنان و مردان جوان توسط اساتید بهداشت لازم است.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، رفتار، حوادث، اقدامات کنترلی، مترو
|
  • Reza Gholamnia, Seyed Mohammad Sharif Mohseni, Seyed Reza Rouhani, Seyed Meisam Emamjomeh, Reza Saeedi Pages 1-8
    Background and Aims

    Preventive approach leads to reduce accident, create a safe environment, and increase productivity and protection of the workforce. The purpose of this study was to investigate safety culture and its relationship with accidents and to present strategies for promoting safety culture.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive research. The statistical population of the study consisted of the staff of operating and maintenance units in Tehran’s Metro Company. A questionnaire was used as the tool for data gathering. The Cronbach's alpha was calculated to be 0.7 and its content validity was confirmed. The data were analyzed by SPSS software. All the ethical considerations were observed in this study.

    Results

    The work experience of about 50.4% of the staff was less than 10 years and about 5% of the staff had at least one occupational accident. The highest and lowest correlation coefficients were found between safety culture and management commitment (0.949) and making safety a priority (0.156), respectively. The average levels of information exchange, work environment and safety culture were poor.

    Conclusion

    Based on the results, the management commitment was one of the most important factors in safety culture. The factors making safety a priority, level of information exchange and work environment were identified as the major factors reducing the safety culture score., The most effective measures for promoting the safety culture were determined to be establishing a system of independent safety proposals without threats and punishment, introducing top safety staff for technical analysis, and staff participation in safety meetings.

    Keywords: Safety Culture, Accident, Behavior, Control Measures, Subway
  • Masomeh Mirgalobayat, Mohtasham Ghaffari, Sakineh Rakhshanderou Pages 9-19
    Background and Aims

    Strengthening and improving self-efficacy among employees is effective in promoting mental health and reducing psychological symptoms during the Coronavirus outbreak. This study, therefore, aimed to study the relationship between psychological symptoms and self-efficacy of the staff of the Ministry of Health during Covid-19 pandemic.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted cross-sectionally among 330 staff members of the Ministry of Health in 2019. Sampling was done in a stratified random manner. Data were collected online using a general health and self-efficacy questionnaire. Data analysis was performed using SPSS 16 software. Ethical considerations were observed at all stages of the study.

    Results

    Depression (10.39 ± 9.04) showed the highest score and morbid fear (3.20 ± 3.75) had the lowest score among psychological symptoms. The efficiency of employees was evaluated well. There was no significant difference between psychological symptoms and the variables of gender, marital status, employment status, and number of children. There observed a significant difference with variables of Corona involvement, age, education level, and work experience. The relationship between all psychological symptoms and self-efficacy was significant and inverse. The regression model showed that sensitivity variables in reciprocal relationships, age, depression, aggression and morbid fear together predict 38% of self-efficacy changes.

    Conclusion

    Considering the negative correlation between self-efficacy and psychological symptoms and the predictor of self-efficacy by psychological symptoms, holding training classes, coping methods and teaching self-efficacy skills can be useful in promoting mental health and self-efficacy of employees.

    Keywords: Psychological symptoms, Self-efficacy, Ministry of Health, Covid-19
  • Reza Gholamnia, Fatemeh Amirsalari Fard, Shokooh Sadat Khaloo, Reza Saeedi Pages 20-29
    Background and Aims

    Employees’ motivation to perform job duties safely plays an important role in reducing risk of occupational accidents in the construction industry. The aim of this study was to identify, weight and prioritize the main factors and components affecting health, safety and environment (HSE) motivation in the construction industry.

    Materials and Methods

    First, a primary list of factors and components potentially affecting HSE motivation was prepared by literature review and face-to-face interviews with the experts (faculty members and executive experts) and important factors and components were identified using fuzzy Delphi technique. Then, weighting and ranking of these factors and components were performed based on three criteria of cost, effectiveness and feasibility by network analysis process (ANP) using Super Decision software.

    Results

    The main factors affecting HSE motivation were organizational factors, individual factors, management factors, safety knowledge and safety climate, and the most important factors were respectively management factors (with a weight of 0.27), safety knowledge (with a weight of 0.25), and organizational factors (with a weight of 0.22). The prioritization of the components affecting HSE motivation showed that the components with the highest priorities are not only related to management factors and a combination of actions such as increasing awareness of existing risks, holding operational maneuvers, management's commitment to HSE, and fairness of encouragement and punishment can be more effective in promoting HSE motivation in the construction industry.

    Conclusion

    Applying the results of identifying and prioritizing effective factors in HSE motivation in the construction industry and focusing on components related to safety knowledge, management factors, and organizational factors can improve the effectiveness of HSE management programs in this industry.

    Keywords: HSE motivation, Fuzzy Delphi method, Analytic network process, Construction industry
  • Masoud Etemadian, Ali Mohammad Mosadeghrad, MohammadJavad Soleimani, Seyed Pouria Hedayati Pages 30-45
    Background and Aims

    Professional management plays a key role in increasing hospital productivity. Manager succession planning is the process of identifying, training and developing people with the necessary competencies to take on the key management jobs of the organization, which ensures the long-term success of the organization. The commitment and support of the hospital's senior managers is a prerequisite for the success of the manager succession planning. The purpose of this study was to identify the characteristics of a succession planning manager in the hospital.

    Materials and Methods

    This qualitative case study was conducted in 2018 at Hasheminejad Hospital in Tehran. The research population consisted of hospital managers and employees. Sampling was done purposefully and with maximum variation continued until data saturation (45 people). Semi-structured individual interviews were used to collect data along with document analysis. Content analysis method was used for data analysis using MAXQDA 11 software. Ethical issues such as informed consent, voluntary participation, participants’ anonymity, information confidentiality and researchers’ objectivity in data collection, analysis and reporting were all considered.

    Results

    Fourteen characteristics for a succession planning manager were identified and grouped into three main themes of value, psychological and behavioral characteristics. The manager's value characteristics include not having love of position, honesty, human dignity and mutual trust; Psychological characteristics include resilience, forecasting, optimism, self-efficacy and organizational utilitarianism. Finally, behavioral characteristics include communication transparency, organizational involvement, managerial support, meritocracy and managerial stability. These characteristics of a succession planning manager facilitate the succession planning in a hospital.

    Conclusion

    Health policymakers and senior managers should strengthen these characteristics (value, psychological and behavioral) in health care managers in order to institutionalize succession planning in healthcare.

    Keywords: Manager, succession planning, Hospital, Case study
  • Zohereh Dosti, Hamzeh Ali Jamali, Fateme Dehghan Banadaki Pages 46-56
    Background and Aims

    Some industrial wastewaters contain high contents of phenolic compounds, so that the removal of these compounds is not possible through biological treatment. Fenton process is known to be a suitable alternative because of the ease of construction and operation in different scales and economic considerations. The aim of this study was to investigate the effects of the independent variables of operation in total phenol oxidation by Fenton process and their optimization.

    Materials and Methods

    This experimental study was conducted on a laboratory scale in a 1.5 liter Plexiglas reactor. Wastewater samples were taken from an olive oil mill plant. Independent variables of process included H2O2 / Fe2 + ratio, pH and reaction time, each of them was studied at five levels. Experiments were designed by central composite design using Design Expert 7.0 software. Ethical considerations were observed at all stages of the study.

    Results

    The results revealed that the main, interaction and quadratic effects of all three independent variables including pH, reaction time and H2O2 / Fe2 + ratio were effective in removing total phenolic compounds. The highest effect was related to the quadratic effect of H2O2 / Fe2 + ratio and the lowest effect was associated with the quadratic effect of pH. Under optimal conditions of H2O2 / Fe2 + ratio 8, pH 2.8 and reaction time of 67 minutes, the removal efficiency of phenolic compounds reached up to 70.4%.

    Conclusion

    The results revealed that the main, interaction and quadratic effects of all three independent variables including pH, reaction time and H2O2 / Fe2 + ratio were effective in removing total phenolic compounds. The highest effect was related to the quadratic effect of H2O2 / Fe2 + ratio and the lowest effect was associated with the quadratic effect of pH. Under optimal conditions of H2O2 / Fe2 + ratio 8, pH 2.8 and reaction time of 67 minutes, the removal efficiency of phenolic compounds reached up to 70.4%.

    Keywords: Industrial wastewater, Phenolic compounds, Fenton oxidation, Response surface methodology
  • Mehrdad Pooyanmehr, Aniseh Sarmadi Pages 57-69
    Background and Aims

    Human papillomavirus (HPV) is a dangerous viral disease with the potential for malignant genital cancers. Vaccination rates against HPV are very low in Iran and there are no plans for HPV vaccination. This study was conducted to evaluate knowledge and attitudes about HPV, health beliefs about HPV vaccination benefits, barriers, and intention to recommend HPV vaccination for girls and boys.

    Materials and Methods

    The study was conducted using a descriptive cross-sectional questionnaire in four sections: demographic measurement, knowledge, attitude and information resources for 500 female and male students in higher education centers of the province in 1400. The validity of the questionnaire was confirmed by the faculty members of Kermanshah University of Medical Sciences and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test. Data analysis was done using logistic regression method and 95% confidence interval using SPSS software version 18. Ethical considerations were observed in all phases of the study.

    Results

    There was a significant difference in knowledge and attitude of participants based on gender in women with 36.4%, postgraduate degrees in women with 16.84%, and disciplines related to medical sciences with 30.25% (P < 0.05).

    Conclusion

    Although no program has yet been presented for HPV vaccination in the province's universities, it is necessary to promote public knowledge about HPV vaccination and to explain HPV vaccination goals among young men and women by health professors.

    Keywords: Health Attitude, HPV, Knowledge, Students, Vaccination